Attention * Увага * Attention * Увага


Всеукраїнський Конкурс Освітніх Сайтів

Світлина від Миколи Ручки.



Видавництво "Шкільний світ" підбило підсумки Всеукраїнського конкурсу на найкращий авторський освітній інтернет-сайт.
У номінації учителів французької мови блог "Mon ami français" визначено переможцем.
Джерело: Видавництво "Шкільний світ"

За інформацією МОН України






Le tour du monde en 80 secondes


четверг, 10 марта 2011 г.

ПРОГРАМИ / РАНКОВА СВОБОДА

Про українськомовний ліцей Донецького національного університету.
18.11.2004
Тарас Марусик


18 листопада 2004 року
 Інтерв'ю з Миколою Ручкою


Тарас Марусик

На черзі – наша постійна рубрика “А мова – як море!”. Сьогодні – ще один матеріал з Донецька. Я побував у ліцеї Донецького національного університету, в якому навчання провадиться українською мовою, а його учні при бажанні можуть вивчити 5 іноземних мов.

Ліцей Донецького національного університету існує майже 15 років. Тут у 10-их та 11-их класах навчаються обдаровані діти з Донецька та області. Невдовзі будуть відкриті 9-і класи. Від самого початку ліцей одержав статус українськомовного.

Випускників, які успішно складають екзамени, зараховують до національного університету відповідно до вибраного факультету.

Мій співрозмовник Микола Ручка - викладач французької мови і керівник методичного об’єднання викладачів іноземних мов у цьому ліцеї, а також президент клубу “Поліглот”. Працює тут з першого дня, причому на роботу його прийняли після конкурсу.

Микола Ручка

Чому саме мене? Тому що я знав на той час, крім своєї рідної української, російську, англійську, французьку мови, а ще треба було представити свою власну методику.

На конкурсі я був 13-ий, як потім сказав мені директор, але виявилося, був першим, кого взяли на роботу.

Тарас Марусик

Основних іноземних мов у ліцеї чотири: англійська, німецька, новогрецька і французька. Щоправда, новогрецьку вивчають здебільшого етнічні греки, які мешкають в Донецькій області.

Микола Ручка

Дітки, провчившись рік, відчувши смак вивчення мови, продовжують вивчати інші мови, наприклад іспанську мову, італійську дуже легко, знаходять курси різні, підручники і так далі, викладачів. І деякі діти вже знають 5-6, навіть 7 (є дівчинка Анна) мов.

Тарас Марусик

Так народився клуб “Поліглот”.

Микола Ручка

Всі діти, які знають 4 мови, більше, запрошуються до роботи в клубі. Ми проводимо всілякі заходи в клубі, в квітні місяці ми вже провели 7 турнірів для дітей міста та області.

Інколи навіть бувають дуже цікаві моменти, коли 6-класник знає більше, ніж учень 11 класу. Але правила проведення я розроблював сам, і для того, щоб якось стимулювати дітей до вивчення мов, я розробив так, що 100-бальна система дозволяє навіть тому, хто тільки почав вивчати мову, отримати 10-20 балів, і так далі.

Звичайно, переможцями стають ті, хто набрав 90 балів, і так далі. А потім все сумується, знання всіх мов.

Тарас Марусик

В ліцеї працює семеро викладачів іноземних мов: троє англійської, двоє – німецької і по одному – новогрецької та французької.

Викладач французької мови, керівник методичного об’єднання викладачів іноземних мов у ліцеї Донецького національного університету Микола Ручка розповів, що чимало переможців отих мовних турнірів навчаються зараз у різних країнах Європи, а також у Сполучених Штатах Америки.

На цьому – все. Зустрінемося в рубриці “А мова – як море!” наступного тижня.

Комментариев нет: